gezondheidsvoordelen van de sauna

De gezondheidsvoordelen van de sauna

Naar de sauna gaan doet uw lichaam zweten: u verliest tot een liter zweet in twee of drie saunasessies. Dit komt door de warmte, die varieert afhankelijk van het type sauna.

Sauna’s hebben over het algemeen een temperatuur tussen 40 en 110 graden Celsius. In de Finse sauna, die in ons land zeer gebruikelijk is, ligt de temperatuur tussen 75 en 110 graden Celsius.

Hoe reageert uw lichaam op de hitte van de sauna, op afkoeling en rust?

Zodra u in de saunacabine bent, is uw bloedsomloop in volle gang. U bent gestrest – lichamelijk gezien – en er komen stresshormonen vrij. Uw bloedvaten verwijden zich, uw hart slaat sneller. Uw bloeddruk daalt. Om alle organen in uw lichaam van bloed te voorzien, moet uw hart harder werken.

Hoge temperaturen ontspannen de spieren van uw lichaam

De warme lucht in de sauna verbetert de doorbloeding van de slijmvliezen van neus, mond en keel. De warmte van de sauna stimuleert ook uw stofwisseling. Hetzelfde geldt voor het afweersysteem van het lichaam (immuunsysteem). Uw huid bereikt een temperatuur van 40 graden Celsius en de bloedstroom verdubbelt. De kerntemperatuur van uw lichaam stijgt met één of twee graden Celsius.

Waarom gebeurt dit? Door de koelere lucht buiten de saunacabine en het koude water vernauwen uw bloedvaten zich plotseling, stijgt uw bloeddruk en wordt uw lichaam alert. Adrenaline en hormonen komen vrij.

Tijdens de ontspanningsfase die volgt, klopt uw hart regelmatig, sterk en relatief langzaam. Uw huid voelt goed aan.

De voordelen van de sauna

U krijgt de maximale gezondheidsvoordelen van de sauna als u regelmatig gaat. Na zes maanden regelmatig zweten zult u zeker de vele effecten van deze praktijk kunnen voelen. In onze lijst hebben wij 9 positieve effecten opgesomd waarop u kunt rekenen:

gezondheidsvoordelen van de sauna

De sauna versterkt de natuurlijke afweer van het lichaam

De afwisseling van warm (zweten) en koud (afkoelen) die kenmerkend is voor de sauna zou een heilzame werking hebben op het vegetatieve zenuwstelsel. Tegelijkertijd vermindert het de ontstekingsprocessen in uw lichaam. Een optimale afweer geeft ziekteverwekkers geen kans – de sauna voorkomt dus op lange termijn infecties zoals verkoudheid en dergelijke.

De sauna stimuleert uw bloedsomloop

De herhaalde temperatuursverandering in de sauna stimuleert ook uw bloedsomloop. Regelmatige saunasessies zijn dus een cardiovasculaire training, die de zuurstoftoevoer naar uw lichaam verbetert. Volgens een studie van de Universiteit van Oost-Finland is regelmatig saunagebruik bijzonder effectief als bescherming tegen plotselinge hartdood en andere hartrisico’s.

Sauna verhoogt levensverwachting

Volgens de bovengenoemde klinisch relevante studie van de Universiteit van Oost-Finland kunnen mensen die regelmatig de sauna bezoeken ook een langere levensverwachting verwachten, hoewel de studie niet kon aantonen waarom dit zo is.

Sauna verbetert het uiterlijk van uw huid

De warmte van de sauna verwijdt uw bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie en de zuurstofvoorziening van de huid toenemen. Wanneer u afkoelt na het zweten, vernauwen uw bloedvaten zich weer. Hierdoor gaan de vaatjes werken en wordt uw huid roze en fris. Door de verbeterde toevoer ziet de huid er over het geheel genomen gezonder en mooier uit. Een saunasessie verwijdert ook dode huid en zorgt er zo voor dat de poriën grondig worden gereinigd. Een droge huid profiteert ook van de hoge luchtvochtigheid van de sauna, en kan meer vocht opslaan, zo blijkt uit een studie. Gebrek aan vocht bevordert de vorming van rimpels. Al met al verjongt een regelmatige saunasessie het uiterlijk van uw huid. Mensen die kampen met huidziekten zoals psoriasis, acne en atopische dermatitis zouden ook verlichting kunnen krijgen met regelmatige saunasessies.

Sauna verbetert uw ademhaling

Uw ademhalingsorganen worden ook gestimuleerd door het verschil in temperatuur tussen de saunaruimte en de buitenlucht. U kunt in de hitte zelfs dieper ademhalen dan buiten. Diep ademhalen traint uw ademhalingsorganen en na verloop van tijd zou u meer moeten kunnen ademen. De warme, vochtige lucht, die de bloedcirculatie in de slijmvliezen verbetert, is bijzonder heilzaam als u bronchiale problemen hebt. Mensen die lijden aan astma en chronische bronchitis zouden hun symptomen kunnen verlichten met behulp van de sauna: in de warme lucht van de sauna warmen de bronchiale spieren van de luchtwegen op en ontspannen zich, wat de slijmproductie stimuleert.

De sauna ontspant uw spieren

Als u net hebt gesport, doet de sauna u een wereld van goed – een studie heeft dit ook bevestigd: u kunt dus pijn voorkomen door naar de sauna te gaan.

Sauna verbetert uw welzijn.

Volgens een onderzoek stimuleren mensen die zich blootstellen aan de warme temperaturen van een sauna de lichaamsproductie van gelukshormonen zoals serotonine en endorfine, wat het welzijn verhoogt en leidt tot een gevoel van euforie.

Sauna helpt tegen slaapproblemen

De stijging van het serotonineniveau in de hersenen na een saunasessie zou een positief effect hebben op de slaap.

Sauna verlicht hoofdpijn

Een kleine studie heeft aangetoond dat regelmatig saunabezoek de intensiteit van pijn en hoofdpijn vermindert bij patiënten met chronische hoofdpijn.

Maken saunadouches de sauna gezond?

Saunadouches verhogen tijdelijk de hittestress die uw lichaam ervaart wanneer u in een hete sauna gaat. Het verhoogt de luchtvochtigheid in de saunaruimte. Niet meer, maar ook niet minder. Maar voor de meeste van de bovengenoemde positieve effecten van de sauna is het sproeien niet relevant.

Maken geurstoffen in saunasprays de sauna gezonder?

Geuressences, meestal in de vorm van toegevoegde essentiële oliën, zouden de positieve effecten van de sauna kunnen versterken, vooral op de luchtwegen. Daarom zijn ze in veel sauna’s gebruikelijk.

De aromatische stoffen kunnen echter uw bronchiën en longen irriteren en hoestbuien veroorzaken. Dit geldt vooral voor kinderen en mensen met allergieën, omdat essentiële oliën kortademigheid kunnen veroorzaken. Mensen met een lage of hoge bloeddruk moeten ook geparfumeerde infusies vermijden.

Volgens een rapport “Exposure to hazardous substances in sauna infusions” komen bij sauna infusions aldehyden en ketonen vrij door pyrolyse bij hoge temperaturen.
Doseringen boven de aanbevelingen van de fabrikant en snelle infusies kunnen leiden tot formaldehydeconcentraties boven de toegestane limieten.

Hoe vaak en hoe lang moet ik de sauna gebruiken?

Het positieve effect van meerdere saunasessies is langdurig. U heeft er ongeveer een week profijt van. Het is daarom raadzaam om regelmatig een keer per week naar de sauna te gaan. Het is ook mogelijk om vaker naar de sauna te gaan. Het aantal sessies moet echter worden verminderd en de regel is als volgt: Hoe vaker u per week naar de sauna gaat, hoe minder vaak u per bezoek hoeft te gaan.

Wanneer moet ik de sauna vermijden?

Vanwege de hierboven beschreven effecten van de sauna op uw lichaam zijn er groepen mensen die sterk worden afgeraden om naar de sauna te gaan, waaronder mensen met :

voordelen van de sauna
  • vacute astmaproblemen, omdat de schok van de kou tijdens het afkoelen een reflexmatige vernauwing van de bronchiën kan veroorzaken en een acute aanval kan uitlokken.
  • met reuma, als het niet in een ontstekingsvrij interval is.
  • met ontsteking van de inwendige organen en bloedvaten.
  • met nierproblemen, omdat de sauna de nieren zwaar belast. Door het vochtverlies neemt het bloedvolume af en wordt de urine geconcentreerder. Dit kan leiden tot de vorming van nierstenen.
  • met coronaire hartziekten en hartfalen.
  • bij griepinfecties en verkoudheid.
  • hoge bloeddruk, omdat de plotselinge vernauwing van de bloedvaten bij het nemen van een koude douche of het ingaan van het zwembad kan leiden tot een enorme verhoging van de bloeddruk.
  • met duizelingen, omdat de circulatiecontrole niet snel genoeg kan reageren op de snelle veranderingen in de toestand van de bloedsomloop bij de overgang van koud naar warm en verdere duizelingen (met gevaar voor vallen) mogelijk zijn.