Reinigingstips voor uw thuissauna

Tips voor de verzorging en het gebruik van uw mini-sauna thuis

Het primaire doel van een sauna is natuurlijk ontspanning en lichamelijk welzijn. Maar een sauna moet ook goed onderhouden worden, zodat de eigenaar er zo lang mogelijk van kan genieten. U kunt al tijdens uw saunasessies alle preventieve maatregelen nemen:

Neem een douche voordat u naar de sauna gaat

Een snelle douche vóór de geplande saunasessie reinigt de huid van vuil en cosmeticaresten. Dit voorkomt vlekken op het hout, die snel kunnen ontstaan als u zweet.

Gebruik een handdoek

Om ervoor te zorgen dat er geen resten van transpiratie op het saunahout terechtkomen, is het raadzaam een handdoek op de bank te leggen.

Onderhouds- en reinigingstips voor uw thuissauna

Controleer uw sauna regelmatig, eenmaal per week, op schade en repareer deze onmiddellijk. Losse schroeven moeten bijvoorbeeld onmiddellijk worden aangedraaid. Kalk- of watervlekken op de saunakachel zijn het gemakkelijkst te verwijderen met een borstel. Ventileer de sauna na het schoonmaken.

Inrichting van de bank

Neem de stoelen en banken van de sauna af met een vochtige doek. Bij sterkere vervuiling af en toe schuren met fijn schuurpapier (korrelgrootte 1OOter). Indien nodig kan ook een waterstofperoxideoplossing worden gebruikt voor de liggende balken.

Vloer

verzorging van uw sauna thuis

De vloer van de sauna moet worden schoongemaakt met een vochtige doek.

De muren van de sauna

De buitenwanden van de sauna kunnen worden beschermd (geïmpregneerd) tegen de gevolgen van vocht. De binnenbekleding van de sauna en de binneninrichting mogen niet worden geïmpregneerd of geverfd. De wandbekleding kan van tijd tot tijd (om de 6 maanden of indien nodig) met een vochtige doek worden gereinigd.

Saunadeur

De schroefverbindingen van de deurgrepen moeten regelmatig worden aangedraaid. De deurscharnieren moeten regelmatig worden gesmeerd. De deurvergrendelingen kunnen regelmatig worden geolied en zo nodig bijgesteld.

Vervangen van de saunastenen

Wij adviseren de saunastenen 1x per jaar te vervangen als de sauna regelmatig wordt gebruikt.

Zorg voor ventilatie

De deur moet ver genoeg open staan zodat de warmte na de saunasessie uit de cabine kan ontsnappen. Door de frisse lucht kan het hout weer ademen en goed drogen.
Schoonmaken in een paar eenvoudige stappen:

Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik is het soms nodig de oppervlakken van de saunacabine van boven naar beneden af te vegen met een vochtige doek.
De bank wordt gereinigd met een licht vochtige doek. Eventueel kan hiervoor een speciale saunareiniger worden gebruikt.
Het vloeroppervlak moet worden gestofzuigd of, indien nodig, geveegd met een bezem.
De saunakachel moet regelmatig worden schoongemaakt met een borstel en een geschikt schoonmaakmiddel en worden gecontroleerd op goede werking.
Roest kan zich vormen op de deurscharnieren en het slot door de vochtigheid binnenin. Dit kan effectief worden voorkomen door van tijd tot tijd olie aan te brengen.