kleine privésauna

Wat zijn de verschillende soorten kleine thuissauna’s?

Er zijn verschillende soorten thuissauna’s. In principe zijn er sauna’s met droge en warme lucht, hete stoomsauna’s en infraroodcabines:

In een klassieke droge hetelucht- of Finse sauna ligt de temperatuur tussen 85 °C en 110 °C. De hoge temperaturen in combinatie met de droge lucht stimuleren de zweetproductie en helpen de huid te reinigen. Het cardiovasculaire systeem wordt versterkt en het risico op hartaanvallen en beroertes wordt verminderd. Mensen met astma zijn bijzonder blij met de hete stoom van ongeveer 50°C in sauna’s.

De stoom maakt de luchtwegen vrij en verlicht zo diverse klachten. Hete stoom heeft ook een positief effect op de huid. Het verwijdert zachtjes dode huidcellen en mee-eters. Na de sauna voelt de huid zacht en fris aan. Naast het ontgiftende effect heeft hete stoom een ontspannend effect op de spieren.

De stoom werkt krampstillend en pijnstillend. In een infraroodcabine ligt de temperatuur ook rond de 50°C. Deze temperaturen worden echter niet veroorzaakt door warmte, maar door straling. Dankzij de mildere temperaturen kunt u tot twee uur in een infraroodcabine verblijven.

Soorten kleine privésauna

Dit zijn de verschillende soorten kleine sauna’s die u thuis kunt installeren, hetzij in een kamer in uw huis, hetzij buiten in uw tuin of op uw terras.

Minisauna

De minisauna bestaat uit vier bovenkasten, een toegangsdeur, een bank en een saunakachel. Het heeft ook een geïntegreerd ventilatiesysteem. Technisch gezien verschilt de minisauna niet van een traditionele thuissauna. In vergelijking verbruikt het echter veel minder energie.

De minisauna is ontworpen voor gebruik door één persoon. Afhankelijk van de grootte van de cabine is het echter ook mogelijk om met twee personen te saneren. De kleinste modellen hebben een vloeroppervlak van minder dan één vierkante meter. De minisauna is dus de compacte versie van een thuissauna.

Thuissauna

Als u een comfortabelere houding wilt aannemen tijdens de saunasessie of als u de sauna wilt gebruiken in het gezelschap van vrienden of meerdere familieleden, moet u een klassieke thuissauna overwegen en dus een iets groter model met ten minste twee banken of zitplaatsen.

Infraroodcabine

kleine thuissauna infrarood

Niet iedereen houdt van de hoge temperaturen en de lage luchtvochtigheid van een traditionele sauna. Terwijl in een Finse sauna het lichaam wordt laten zweten door verwarmde lucht, werkt een infraroodcabine op basis van infraroodstralen.

Naast een bank heeft een infraroodcabine ingebouwde infraroodlampen die het hele lichaam van alle kanten bestralen. Het verschil met een traditionele sauna is dat het lichaam de warmte van de infraroodstralen sneller kan opnemen en dat de lucht niet verwarmd hoeft te worden. Sauna in een infraroodcabine wordt als bijzonder goed verdragen beschouwd en is vooral geschikt voor mensen met bloedsomloopproblemen.

Een infraroodcabine heeft verschillende voordelen ten opzichte van een sauna. De temperaturen in de cabine liggen slechts rond de 45°C tot 65°C. De werkelijke warmte die door de infraroodstralen wordt opgewekt, raakt het lichaam direct. In tegenstelling tot een sauna wordt het lichaam dus van binnenuit verwarmd. Dit betekent dat er ongeveer evenveel zweet verloren gaat als tijdens een intensieve sportactiviteit. De infraroodcabine is echter veel zachter. De infraroodcabine is een verstandig alternatief voor de gezondheid van mensen voor wie de hoge temperaturen van de sauna gevaarlijk kunnen zijn of die geen zware lichamelijke inspanning kunnen verdragen. Mensen met problemen met de bloedsomloop hebben veel minder last van de zachte straling van de infraroodstralen. In het algemeen bevordert de warmte de bloedsomloop, de bloedsomloop en de stofwisseling. Met een infraroodcabine kunt u nu op een nog verdraaglijker manier genieten van de voordelen van de sauna.

Wat zijn geschikte locaties voor de installatie van een thuissauna?

Zolders, kelders en tuinen zijn geschikte locaties gebleken voor de installatie van een thuissauna. Als u over een grote ruimte beschikt, kunt u uw saunacabine ook in een aparte ruimte installeren of in uw badkamer integreren. In het laatste geval moet u bij het ontwerpen van uw badkamer rekening houden met uw sauna.

In ieder geval moet de keuze van de locatie zorgvuldig worden overwogen. Het is belangrijk dat er elektriciteit en water beschikbaar zijn en dat de ruimte goed geventileerd wordt. Het is ook wenselijk dat de sanitaire voorzieningen gemakkelijk toegankelijk zijn.

Hoeveel ruimte heeft u nodig voor een kleine sauna?

Thuis een sauna installeren is alleen mogelijk als u thuis voldoende ruimte heeft. Om de benodigde ruimte voor uw sauna te berekenen, kunt u een eenvoudige vuistregel gebruiken: u hebt minstens 1 m² per persoon nodig. Als de sauna door 2 tot 4 personen wordt gebruikt, moet u rekening houden met een ruimte van ongeveer 4 m². Als u een slaapplaats wilt om comfortabel uit te rusten tijdens uw saunasessie, hebt u een oppervlakte van minstens 1,80 m nodig.

Wat zijn de kenmerken van kleine sauna’s?

Kleine thuissauna’s hebben specifieke kenmerken die hen onderscheiden van grote sauna’s. Een opvallend kenmerk is het compacte formaat. Een andere is de vorm van de cabine, die voor kleine sauna’s vierkant of rechthoekig kan zijn. Met een vierkante cabine kunt u bijvoorbeeld ongebruikte woonruimte optimaal benutten.

kleine privésauna

De aanschafkosten zijn relatief laag en door de geringe omvang van een kleine sauna blijven de bijkomende kosten binnen de perken. Het gemiddelde energieverbruik (bij regelmatig gebruik) wordt geschat op 200 euro per jaar. Het bedieningsgemak van een thuissauna is ook een opvallend kenmerk. Na de installatie hoeft u alleen nog maar de stekker in het stopcontact te steken. En u kunt al genieten van uw eerste saunasessie.

Voordelen en nadelen van kleine sauna’s

Een kleine sauna heeft individuele voor- en nadelen. De voordelen wegen duidelijk op tegen de nadelen en zouden zelfs de meest sceptische familieleden of partners moeten overtuigen:

Voordelen

  • Kleine sauna’s zijn zeer goedkoop in aanschaf en goedkoop in onderhoud.
  • De installatie is eenvoudig en kan thuis gebeuren zonder professionele hulp.
  • Een eenvoudig stopcontact volstaat om een kleine sauna aan te sluiten.
  • Een kleine sauna neemt zeer weinig ruimte in huis in en kan daarom in bijna elk huis, tuin of zelfs een huurwoning worden geïntegreerd.
  • U hebt volledige privacy, wat bij openbare sauna’s niet het geval is.
  • De gezondheidsvoordelen van een kleine sauna, die niet onderdoen voor grote sauna’s, zijn het vermelden waard. Spieren ontspannen zich, diverse kwalen worden verlicht, het immuunsysteem wordt versterkt en het lichaam wordt ontgift door de huid.

Nadelen

  • Door zijn geringe afmetingen biedt een kleine sauna weinig ruimte.
  • De saunacabine en de kachel moeten regelmatig worden schoongemaakt, wat een zekere hoeveelheid werk betekent.

Waarop moet u letten bij de aanschaf van uw eigen kleine thuissauna?

Bij de aanschaf van een thuissauna moet u met verschillende zaken rekening houden. Kleine sauna’s zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Ze zijn er in verschillende maten en vormen. Het technische aspect is een belangrijk aankoopcriterium. Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u goed nadenken of u een cabine met saunakachel wilt of dat u de voorkeur geeft aan een infraroodcabine.

Ook de kwaliteit van de sauna speelt een centrale rol bij de aankoop. Een zeer aantrekkelijk aanbod kan aantrekkelijk zijn, maar het kan snel uitdraaien op een slechte aankoop als de kwaliteit van het zogenaamde koopje zeer slecht is. Let dus niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar kwaliteitsmaterialen, optimale houtdikte en een goede afwerking.